Landelijke aandacht voor Wijks fruitteelt project

maandag 19 september 2016 10:27

Het Fruitteeltproject van de Wijkse Werkplaats is met succes voor het vierde jaar op rij van start gegaan. In totaal werken de komende periode 25 werkzoekenden binnen de fruitteelt in de gemeente Wijk bij Duurstede. Hierdoor verdienen zij gedurende deze periode een eigen inkomen. Uit voorgaande jaren blijkt dat het project niet alleen goed is om mensen werkervaring op te laten doen. De ervaring leert dat de helft van de deelnemers na afronding van het project weer een baan vindt.

Steeds meer betrokken Wijkse werkgevers
Het aantal deelnemende werkgevers groeit met het jaar. Vier jaar geleden werd gestart met twee werkgevers, inmiddels hebben vijf lokale fruittelers zich aan het initiatief verbonden. ‘Vanuit het hele land bellen mensen om te weten te komen hoe het hier geregeld is,’ zegt wethouder Jan Burger. ‘Elders in Nederland lukt het niet goed om dit soort initiatieven te starten. In onze gemeente is bij de fruittelers en mensen met een uitkering juist veel enthousiasme voor dit project.’ Samen met directeur David van Maanen van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD),  heeft hij bij aanvang van het project met een aantal deelnemers mee geplukt in de boomgaard om hun inzet en het sociaal betrokken werkgeversinitiatief toe te juichen. De deelnemende fruitteeltbedrijven zijn: Henny Nell en Cees van den Heiligenberg uit Wijk bij Duurstede, Toon Vernooij en Theo Vernooy uit Cothen en Jacco Merkens uit Werkhoven.

Aandacht en perspectief
Tijdens de fruitpluk worden deelnemers intensief begeleid. Deze begeleiding verzorgt een participatiecoach vanuit de RSD. Hierdoor zijn er korte lijnen met zowel de werkgevers als de deelnemers. ‘Dit is zeker een succesfactor van het project Fruitpluk!’ vertelt  Ans van Donselaar, de participatiecoach die het project  begeleidt: ‘Het succes van het project Fruitpluk komt volgens mij door de goede werving en selectie via het Werkgeverservicepunt en de begeleiding van de deelnemers en werkgevers om dit jaarlijkse project tot een succes te maken. Het is fijn om te merken dat mensen door deelname aan dit project weer zelfvertrouwen krijgen en tegelijk door de opgedane werkervaring sneller werk vinden,’ aldus Ans van Donselaar. 

Lokale samenwerking
Het fruitteelt project is een initiatief van De Wijkse Werkplaats;  een samenwerkingsverband van de gemeente Wijk bij Duurstede, OndernemersKring Wijk bij Duurstede, de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug , het Werkgeverservicepunt,  BIGA Groep ,lokale ondernemers en betrokken (zorg)organisaties. Het doel van de samenwerking is werkzoekenden in de gemeente Wijk bij Duurstede zoveel mogelijk te laten participeren op de arbeidsmarkt.  Bedrijven en ondernemers die open staan voor samenwerking met de Wijkse Werkplaats zijn altijd welkom.
 

« Terug