Inwoners met een uitkering plukken fruit om hun kans op werk te vergroten

Fruitpluk Jeroen Brouwer 2017.jpg

Wethouder Jeroen Brouwer helpt ook een handje mee.

woensdag 27 september 2017 09:37

In en om Wijk bij Duurstede werken momenteel zo’n 16 mensen met een uitkering in de fruitpluk. Zij doen hiermee werkervaring op en verdienen wat extra geld naast hun uitkering. Vijf fruittelers uit Wijk bij Duurstede en omgeving stellen hun vacatures open om deze inwoners werkervaring te geven. ‘Het doel is dat zij door deze werkervaring gemakkelijker aan een baan komen. De helft van deze fruitplukkers vindt na dit werk weer een baan, blijkt uit het verleden. Geweldig dat de lokale fruittelers hier aan mee willen werken,’ vertelt wethouder Sociale Zaken Jeroen Brouwer. Fruitbedrijf Nell, Fruitbedrijf T. Vernooij B.V., Fruitteeltbedrijf Theo Vernooij, J.C. Merkens Fruit en Heiligenberg Fruit deden mee.

Brouwer ziet de maatschappelijk betrokkenheid van de bedrijven en is daar blij mee. ‘Ze bieden mensen zonder werk de kans aan de slag te gaan. Vanuit de Wijkse Werkplaats zijn de mensen zorgvuldig geselecteerd. Ze krijgen bij hun werk begeleiding,’ aldus de wethouder, ‘Dit is een van de manieren waarop de RSD met het lokale netwerk samenwerkt. De fruitplukkers hoeven nu niet voor hun begeleiding naar Zeist. Goed om te kijken hoe vanuit dat lokale netwerk we meer van dit soort verbindingen kunnen maken.’

De Wijkse Werkplaats en Randstad helpen samen de fruitplukkers aan werk
‘Dat is nieuw dit jaar,’ zegt Bibiana Drent van de Wijkse Werkplaats. ‘De Wijkse Werkplaats en Randstad staan in nauw contact met elkaar. Samen doen zij hun best de 16 mensen vanuit de fruitpluk direct aan een volgende baan te helpen. Er wordt nu niet meer gewacht tot de fruitpluk weer voorbij is. De mensen die nu aan het plukken zijn, krijgen actief ondersteuning. Zo kunnen ze sneller of zelfs direct een nieuwe baan vinden. Op hun huidige werkplek spreekt de begeleider met hen. Hierdoor sluiten de mogelijkheden van de mensen en de beschikbare vacatures snel op elkaar aan. Mensen worden op die manier begeleid van werk naar werk,’ aldus Bibiana Drent.

Meer weten over de bemiddeling vanuit de Wijkse Werkplaats?
Wie wat meer wil weten over hulp bij het vinden van werk via de Wijkse Werkplaats, kan mailen met Bibiana Drent: bibiana.drent@rsdkrh.nl.

Lokale samenwerking
Het fruitteelt project is een initiatief van De Wijkse Werkplaats;  een samenwerkingsverband van de gemeente Wijk bij Duurstede, OndernemersKring Wijk bij Duurstede, Stichting Binding, de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug , het Werkgeverservicepunt, BIGA Groep, lokale ondernemers en betrokken (zorg)organisaties. Het doel van de samenwerking is werkzoekenden in de gemeente Wijk bij Duurstede zoveel mogelijk te laten meedoen op de arbeidsmarkt.  Bedrijven en ondernemers die open staan voor samenwerking met de Wijkse Werkplaats, zijn altijd welkom. Voor meer informatie zie: www.wijksewerkplaats.nl.

« Terug