Hulp voor wie de taal niet goed beheerst: het taalhuis opent in Wijk bij Duurstede

woensdag 11 maart 2015 10:40

Op woensdag 18 maart is om 16.00 uur het taalhuis officieel geopend in de bibliotheek ZOUT aan de Karel de Grotestraat 61 in Wijk bij Duurstede. Wethouder Wil Kosterman is één van de sprekers bij deze opening. Het taalhuis heeft tot doel om alle inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek die beter willen leren lezen, schrijven en spreken, goed en snel van dienst te zijn.

Wethouder Wil Kosterman zegt over het Taalhuis: ‘Taal is zò belangrijk in het dagelijks leven! Wie de Nederlandse taal niet of niet goed beheerst, ondervindt daar elke dag weer nare gevolgen van: formulieren kunnen (goed) niet worden ingevuld, informatie op internet is slecht te begrijpen, (klein)kinderen kunnen niet worden voorgelezen en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te verzinnen. Het is heel fijn dat inwoners met taalproblemen -op welk vlak dan ook- nu terecht kunnen in het TaalHuis. Met de start hiervan komt een goed begrip van de Nederlandse taal en daarbij het lezen, schrijven en spreken ervan binnen bereik van alle inwoners. En als je weet dat 1 op de 9 mensen moeite heeft met taal, dan is het erg positief dat in Wijk bij Duurstede daar nu iets aan gedaan kan worden! Door aan de slag te gaan in het TaalHuis, kunnen inwoners beter meedoen in de Wijkse samenleving en wordt de kans op werk zelfs vergroot. Taal is dus meedoen!’, aldus de wethouder.

De vrijwillige medewerkers van het taalhuis hebben eerst een degelijke opleiding gehad; de meesten van hen hebben overigens een onderwijsachtergrond. De vrijwilligers zijn zeer gemotiveerd om mede-inwoners vooruit te helpen. Ze geven individuele begeleiding en daarnaast is er ondersteuning in kleine groepen. 

Op dit moment heeft Het TaalHuis de volgende partners: de gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Lezen & Schrijven: Taal voor het Leven, bibliotheek ZOUT, Stichting Binding en Vluchtelingenwerkgroep Wijk bij Duurstede. Het is mogelijk dat er in de toekomst nog meer partners aan deze lijst worden toegevoegd.

 

« Terug